Pregled oftalmologa
Usluga

Pregled oftalmologa

Kako proučavanjem oboljenja i stanja oka, tako i dijagnostikom, ali i lečenjem različitih stanja o oboljenja koja pogađaju oči se bavi oftalmologija. Reč je o grani medicine koja u najširem smislu obuhvata sve aspekte zdravlja očiju, uključujući prevenciju bolesti, korekciju vida, dijagnostiku i terapiju za brojne očne bolesti i stanja.

Samim tim je i pregled oftalmologa od vitalnog značaja za očuvanje dobrog vida i zdravlja očiju. Oči nisu samo "prozor u dušu", već mogu biti i "prozor" u opšte zdravstveno stanje pojedinca. Naime, brojne sistematske bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i autoimunih bolesti mogu imati manifestacije na očima. Zato oftalmološki pregled može pomoći u ranoj detekciji ovih sistemskih bolesti.

I upravo iz tih razloga pregled kod oftalmologa treba obavljati redovno. Deca bi trebalo da imaju prvobitni pregled oka već u ranoj dobi, a kasnije periodično, kako bi se obezbedio normalan razvoj vida. Odrasli bez poznatih problema sa vidom treba da obavljaju rutinski pregled svake dve do četiri godine. Za one sa postojećim problemima oka, ali i za starije od 65 godina, preporučuje se godišnji pregled.

Obično pregled oftalmologa uključuje niz testova koji omogućavaju detaljnu analizu svih delova oka, što uključuje ispitivanje oštrine vida, procenu perifernog vida, proveru očnog pritiska ( kada je u pitanju sumnja na glaukom ), kao i detaljni pregled očne pozadine, odnosno mrežnjače, očnog živca i krvnih sudova. Kroz ovakav sveobuhvatan pregled, oftalmolog je u stanju da identifikuje različita očna stanja i bolesti, od površinskih problema poput konjuktivitisa, do ozbiljnijih stanja poput retinalnih odvajanja ili degeneracije makule.

Pored održavanja zdravlja očiju, redovni pregledi kod oftalmologa mogu pomoći u sprečavanju gubitka vida kroz rano otkrivanje i tretman ozbiljnih očnih bolesti. Očuvanje vida je ne samo ključno za kvalitet života, već može imati i značajan uticaj na opšte zdravlje, socijalno uključivanje, pa čak i dužinu života.

U ulici Kralja Petra Prvog broj 4, na prvom spratu u Jagodini se nalazi "Sanitas klinik", gde je moguće da pacijenti zakažu pregled oftalmologa. Izuzev opcije da to učine lično u prostorijama ove klinike, otvorena je i mogućnost da to učine putem brojeva telefona 060 035 00 86 i 035 82 000 18, odnosno na mejl adresu info@sanitasklinik.com kada je neophodno da pošalju zahtev i sve potrebne informacije, kako bi zakazali pregled oftalmologa.

Kako izgleda pregled oftalmologa?

Kao i gotovo svaki drugi pregeld, tako i pregled kod ovog stručnjaka obično obuhvata različite faze, a što u suštini sve zavisi od stanja samog pacijenta. Pregled oftalmologa može da traje između pola sata i sat vremena, a opet sve u zavisnosti od specifičnih potreba pacijenta.

Na početku pregleda, oftalmolog će postaviti niz pitanja o medicinskoj istoriji pacijenta, uključujući pitanja o trenutnim simptomima, hroničnim bolestima, lekovima koje konzumira, kao i o istoriji očnih bolesti u njegovoj porodici.

Sledi test oštrine vida. Zapravo je to onaj deo pregleda kada se pacijentu traži da čita redove slova na Snellenovoj tabli, počevši od najvećih do najmanjih. Upravo taj test može da pokaže da li pacijent ima probleme sa kratkovidošću, dalekovidošću ili astigmatizmom.

Perimetrija je test koji se koristi za procenu perifernog, odnosno bočnog vida. Pacijent fokusira pogled na određenu tačku, dok mu se prikazuju svetlosni stimulansi na različitim mestima u vidnom polju. I to je ključno za otkrivanje određenih očnih bolesti, poput glaukoma.

Uz sve to, oftalmolog će koristiti specijalni mikroskop poznat kao "slit lamp", a da bi detaljno pregledao prednji deo oka, to jest kapke, rožnjaču, beonjaču, iris i sočivo. Reč je o lampi koja emituje usko polje svetlosti koje osvetljava oči i omogućava detaljan pregled.

Sledi tonometrija, odnosno pregled očnog pritiska. Taj test se obavlja da bi se proverio pritisak unutar oka, što je važno za otkrivanje glaukoma. Oftalmolog može da koristi aparat koji blago dodiruje očnu površinu, a nakon lokalne anestezije kapima ili nekontaktni tonometar koji koristi mlaz vazduha.

Ukoliko je potrebno, oftalmolog će staviti kapi koje šire zenicu kako bi mogao da pogleda stražnji deo oka, uključujući mrežnjaču, makulu i očni nerv. Upravo to i jeste važno za dijagnozu bolesti poput dijabetične retinopatije, makularne degeneracije ili odvajanja mrežnjače. Nakon pregleda, oftalmolog će analizirati sve dobijene podatke, postaviti dijagnozu ako postoji neki problem i preporučiti odgovarajući tretman ili dalje testove.

Moguće je da ćete nakon dilatacije zenica imati osetljivost na svetlo nekoliko sati, zato je preporučljivo da ponesete sunčane naočare na pregled. U nekim slučajevima, može biti neophodno da vas neko odveze kući nakon pregleda.