Istorijat bolnice u Svilajncu

Da bi se bolje upoznala istorija bolnice u Svilajncu i generalno zdravstvene zaštite stanovništva u tom gradu, trebalo bi imati u vidu i aktuelne istorijske, ali zdravstvene prilike u to doba.

Istorijat bolnice u Ćupriji

U prvim decenijama 19-og veka tadašnja Kneževina Srbija se susrela sa značajnim problemom. Ne samo da su bile česte epidemije zaraznih bolesti, nego je bilo i sasvim jasno da se mora učiniti nešto u vezi sa zdravstvenom zaštitom stanovništva i u tom smislu sa osnivanjem odgovarajućih zdravstvenih institucija.

Biografija - doktor Josif Pančić

Prvi predsednik Srpske kraljevske akademije, a danas Srpske akademije nauka i umetnosti bio je Josif Pančić. Ovaj srpski lekar rođen je u mestu Ugrini 17. aprila 1814. godine, a preminuo je 25. februara 1888. godine u Beogradu.

Biografija - doktor Mladen Janković

Na teritoriji tadašnje Austrougarske u Kanjiži je 1831. godine rođen Mladen Janković. U istoriji naše zemlje ostao je upamćen kao lekar koji je bio na poziciji takozvanog fizikusa kako u Jagodini, tako isto i u Kruševcu i Kragujevcu.

Biografija - doktor Čedomir Đurđević

U Jagodini je 25. januara 1866. godine u porodici Đurđević rođen sin Čedomir. Doktor Čedomir Đurđević preminuo je u Beogradu 24. novembra 1940. godine, a ostao je upamćen kao upravnik Zavoda za ratnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zatim kao profesor univerziteta, lekar hirurg i sanitetski general.