Usluga

Urološki ultrazvuk

Različiti organi će biti ovom prilikom pregledani, prosto zato što urološki ultrazvuk podrazumeva ultrazvučni pregled bešike, zatim ultrazvučni pregled bubrega, kao i ultrazvučni pregled prostate i ultrazvučni pregled testisa, odnosno skrotuma.

Na urološki ultrazvučni pregled pacijenta će uputiti lekar specijalista urologije nakon što dobije informacije o problemima sa kojima se pacijent susreo. Takođe, na urološki ultrazvuk pacijenta može da uputi i lekar opšte prakse, odnosno lekar specijalista interne medicine.

A u zavisnosti od toga kod kog lekara odluči da ode na pregled, pacijent može u okviru "Sanitas Klinik" u Jagodini da izvrši zakazivanje pregleda i to ili direktno u prostorijama ove medicinske ustanove, koje se nalaze na prvom spratu u ulici Kralja Petra Prvog broj 4 ili preko brojeva telefona 035 82 000 18 i 060 035 000 86, kao i putem elektronske adrese info@sanitasklinik.com.

U kojim slučajevima se vrši urološki ultrazvučni pregled?

Isključivo u zavisnosti od toga sa kojim organom pacijent ima problema će i zavisiti kako će biti izvršen urološki ultrazvuk.

Najpre da istaknemo i to da je jedan od najčešćih razloga za upućivanje pacijenta na urološki ultrazvučni pregled vezan za funkcionisanje bešike, kojom prilikom će da bude utvrđena njena dreniranost. Naime, radi se o organu u kome se čuva urin do pražnjenja. A u slučaju da u ovom organu ipak nakon pražnjenja ostane urin, on će biti izmeren, kako bi bilo utvrđeno da li je to moglo da dovede do različitih oboljenja ovog organa. Najčešće usled ostanka urina u bešici može da dođe do disfunkcije bešike, kao i do uvećanja prostate i sužavanja uretre.

Tokom ultrazvučnog pregleda bešike će biti dobijene informacije o tome da li u tom organu ima kamenja ili ne, zatim u kakvom stanju se nalazi zid bešike i kolika je veličina prostate, te da li eventualno postoje vrećice ili tumori na ovom organu.

Da pacijenti ne bi bili u zabuni, treba napomenuti da urološki ultrazvučni pregledi, odnosno ultrazvuk bešike ne daje mogućnost lekaru da izvrši proveru stanja jajnika, materice ili debelog creva.

Ukoliko se urološki ultrazvuk odnosi na bubrege, onda se on najčešće primenjuje kako bi bilo utvrđeno postojanje kamenja u bubregu, kao i tumora i različitih blokada na tim organima.

Treba napomenuti i to da se urološki ultrazvučni pregled najčešće preporučuje ukoliko dođe do nekih promena u mokraći, odnosno ako se jave problemi sa mokrenjem, te eventualno ako dođe do primetne pojave krvi u mokraći i bolova u donjem delu stomaka.

Ponekad kod pacijenta ženskog pola može doći do različitih uroloških infekcija, mada se lako može desiti da one budu u vezi sa ginekološkim infekcijama. A što se tiče pacijenata muškog pola, svi pomenuti simptomi u većini slučajeva ukazuju na to da postoji upala mokraćnih kanala, odnosno možda i upala prostate ili upala semenih kesica. Svakako je važno na vreme se javiti nadležnom lekaru, kako bi eventualno pacijent bio upućen na urološki ultrazvučni pregled.

Važno je napomenuti i to da ukoliko kod pacijenta postoji erektilna disfunkcija ili ukoliko je neophodno utvrditi njegovu plodnost, odnosno neplodnost, vrlo je verovatno da će biti urađen urološki ultrazvuk.

Kako se izvode urološki ultrazvučni pregledi?

Uzevši u obzir da urološki ultrazvučni pregled ne podrazumeva i pregled debelog creva, odnosno jajnika i materice kod žena, to nije neophodna posebna priprema creva, u smislu uzdržavanja od konzumiranja određene hrane ili pića. Međutim, vrlo je verovatno da će se od pacijenta tražiti da na urološki ultrazvučni pregled dođe pune bešike. Uglavnom to podrazumeva da bi trebalo sat vremena pre početka pregleda da popije nekoliko čaša vode i da se ne prazni.

Urološki ultrazvučni pregled se vrši dok pacijent leži na leđima. Naravno kao i tokom svih ostalih ultrazvučnih pregleda, lekar specijalista radiologije će koristiti sondu, odnosno namenski gel izrađen na vodenoj bazi, koji se lako uklanjaka kasnije sa kože i na koji nema alergijskih reakcija.

A u slučaju da je neophodno tom prilikom proveriti odliv bešike, lekar će od pacijenta tražiti da ode da mokri, a kada se bude vratio biće ponovo izvršen urološki ultrazvučni pregled bešike.

Da li je potrebna priprema za urološki ultrazvučni pregled?

Kao što je već pomenuto, s obzirom na to da urološki ultrazvučni pregled ne podrazumeva i pregled debelog creva, to nije neophodna nikakva priprema, u vidu uzdržavanja od hrane ili od jedenja određenih namirnica.

Naravno da će svaki pacijent dobiti na vreme informaciju o tome da li je potrebno da neposredno pre pregleda konzumira nekoliko čaša vode, kako bi njegova bešika bila puna.

Vrste ultrazvučnih pregleda

Ginekološki ultrazvučni pregled

Ne samo da je poželjno na svakih 6 do 12 meseci da pripadnice nežnijeg pola idu na ginekološki ultrazvučni pregled, nego i da izvrše sve potrebne...

Ultrazvučni pregled abdomena

Ukoliko se neki pacijent požali na probleme u oblasti abdomena, vrlo je verovatno da će ga nadležni lekar uputiti na pregled kod radiologa.

Ultrazvučni pregled Ahilove tetive

Dužine oko 15 centimetara, Ahilova tetiva se smatra najsnažnijom od svih tetiva koje se nalaze u ljudskom organizmu. Igra izuzetno veliki...

Ultrazvučni pregled analne regije

Bez obzira sa kojim simptomima da se pacijent javi lekaru, neophodno je svakako da ih ne ignoriše. Naime, ukoliko postoji bilo kakva poteškoća koja se odnosi na analnu regiju...

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnih kanala

Jedna od uobičajenih, slobodno tako možemo reći dijagnostičkih procedura za sve pacijente koji se susreću sa problemima koji su vezani...

Ultrazvučni pregled CNS-a kod novorođenčeta

Najbitnije je za roditelje ili staratelje beba da imaju na umu da je ultrazvučni pregled CNS-a kod novorođenčeta potpuno bezbolan i neškodljiv...

Ultrazvučni pregled dojki

Ne samo da je ultrazvučni pregled dojki potpuno bezbolna dijagnostička metoda, nego je i izuzetno jednostavan i brz, ali i neškodljiv.

Ultrazvučni pregled jetre

Najveća žlezda u ljudskom organizmu namenjena je deponovanju masti, kao i vitamina i belančevina.

Ultrazvučni pregled kukova kod beba

Zahvaljujući savremenoj dijagnostici, mogu se utvrditi različite anomalije na kukovima kod beba.

Ultrazvučni pregled limfnih žlezda vrata

Pored naravno izvršenog kliničkog pregleda, odnosno različitih analiza, nadležni lekar pacijenta može da uputi i na ultrazvučni pregled limfnih...

Ultrazvučni pregled male karlice

U zavisnosti od toga kog pola je pacijent zavisiće i šta sve obuhvata ultrazvučni pregled male karlice.

Ultrazvučni pregled mekih tkiva

Kada se pominje ultrazvučni pregled mekih tkiva, pod tim se misli na pregled uz pomoć ovog aparata mišića i tetiva, kao i obrisa kostiju.

Ultrazvučni pregled pazuha i prepona

Iako postoje situacije kada su ultrazvučni pregled i pazuha i prepona sastavni deo kontrola, bude li se dogodilo da neko napipa neku promenu u...

Ultrazvučni pregled prostate i testisa

U slučaju da se muškarac javi nadležnom lekaru i navede da ima određene poteškoće vezano za mokrenje, odnosno zadržavanje mokraće, vrlo je...

Ultrazvučni pregled srca

Nakon što bude obavio pregled kod kardiologa, pacijent može da bude upućen i na ultrazvučni pregled srca.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ukoliko tokom rutinskog ili nekog specijalističkog pregleda budu uočene kvržice ili čvorovi na ovom organu, nadležni lekar će uputiti pacijenta...

Ultrazvučni pregled trbušnih i preponskih kila

U slučaju da postoji sumnja na trbušnu ili preponsku kilu, potrebno je javiti se nadležnom lekaru, koji će pacijenta uputiti na ultrazvučni pregled trbušnih...

Ultrazvučni pregled za sportiste

Pored uobičajenih pregleda, koje bi trebalo sportisti da vrše, preporuka je da budu upućeni i na namenske preglede uz pomoć ultrazvuka.

Ultrazvučni pregled zglobova i mišića

Namenski dijagnostički pregled kože i potkožnog tkiva, odnosno mišića a ukoliko postoji bilo kakva sumnja na takozvanu rupturu, to jest povredu mišića ili...

Ultrazvuk pleuralnih izliva

Mada u normalnom zdravom organizmu i u normalnim fiziološkim uslovima postoji oko 20 mililitara tečnosti u pleuralnom prostoru, ako postoji sumnja da u tom...

Urološki ultrazvuk

Različiti organi će biti ovom prilikom pregledani, prosto zato što urološki ultrazvuk podrazumeva ultrazvučni pregled bešike, zatim ultrazvučni pregled bubrega...